26.12.2008

Fransa Ligue 1'de ilk yarının ardından değerlendirme

İlk yarının dikkat çeken takımları

Geride kalan maçlara baktığımızda bu sezonun ilk yarısında özellikle Rennes, Toulouse ve Paris St. Germain’in dikkatleri üzerine çektiğini görüyoruz. Özellikle PSG’nin eski efsane günlerine geri dönüş yapıyor olması çok heyecan vericiydi. Geçen sene ki küme düşme istatistiğinden sonra bu çıkışı yapmaları yeteri kadar göz doldurdu.

Sezona en azından geçen sene yaşadığı küme düşme kabusunu unutturmak için Avrupa Kupalarına katılma hedefiyle başlayan Paris S.G. ligin ilk başlarında uyum sorunu yaşadığından istediği sonuçları alamadı. Aslında bu kötü başlangıcın en belirgin nedeni de tabi ki takım defansının kilit ismi genç Sakho’nun sakatlığı oldu. Fakat ilerleyen haftalarda özellikle geçen sene Ligue 2’de gol kralı olan Hoarau’nun takıma ısınmasıyla üst üste galibiyetler kazanarak 4.sıraya kadar tırmandı başkent ekibi. Özellikle Park de Princes’te alınan 1-0’lık Lyon galibiyeti takımı iyiden iyiye havaya soktu.

Rennes, bu sezon’un en parlak çıkışını yapan takımlarının başında gelen ekipti. Geride bıraktığımız 19 maçta sadece Grenoble’a yenilerek 1 mağlubiyet aldılar. Son 3 sezonun ortalamasına baktığımızda ligi 16 galibiyet ortalaması ile kapatıyorlar. Ayrıca maç başına 1 gol yeme ortalamaları varken bu sezon bunu 0,7 gole düşürdüler. Defansif anlamda yaptıkları iyileştirme aldıkları beraberlik sayısını da arttırdı. Sezonu 10 beraberlik ile kapatan takım, bu sene daha ilk yarıda 10 beraberliğe ulaştı.

Sezona 4-4’lük Marsilya beraberliği ile başlayan kırmızı siyahlılar, 3.sırada kapattılar ligi. Kurt golcü Pagis ve Jimmy Briand’ın hücum hattındaki etkili oyunlarıyla çok kolay pozisyon bulabilen bir karaktere sahip Rennes. Aynı zamanda lider Lyon’dan sonra yedikleri 13 golle ligin en az gol yiyen 2.takımı konumundalar. Rennes’in bu denli istikrarlı olmasındaki en büyük etken tecrübeli teknik direktör Guy Lacombe. Rennes’in ligin ikinci yarısında ilk yarıdakine benzer seviyede performans göstermesini bekliyorum.

Bir diğer çıkış yapan takım aslında Toulouse. Geçtiğimiz sezonu 9 galibiyet ile ligi 17.sırada kapatan takım, bu sezona beklenmedik bir çıkış yaparak ilk 19 maçta 8 galibiyet topladı ve 7. sırada bitirdiler ilk yarıyı. Elmander’i Bolton’a sattıklarında çoğu kimse Toulouse’un bu sene ligde küme düşmemek için mücadele edeceğini düşünüyordu. Herkesi yanıltmayı başardılar. Genç golcü Gignac forvette Elmander’i aratmayan isim olmayı başardı. Gignac’ın yanı sıra Rennes’den transfer edilen Etienne Didot’nun üstün performansı da Toulouse’u üst sıralara taşıyan bir diğer etken. Ligin dişli takımları haricinde hemen her maçta rakibine üstünlük kurmayı başaran Toulouse, takım oyununu elindeki oyuncuların tam kapasite oynaması sayesinde ilk yarının en dikkat çeken takımlarında Rennes’den sonra 2.sırayı almasını bildi.

İlk yarının dikkat çeken futbolcuları

Karim Benzema, Michel Bastos ve Fernando Cavenaghi bu sezon en dikkat çeken futbolcuların başında geliyor.

Hoca değişikliğinden sonra geçen senelere nazaran daha dağınık bir takım görünümünde olan ve epey tökezleyen Lyon’u Karim Benzema, yükselen grafiği ile bir çok defa ipten aldı dersek hiçte yanlış olmaz. Genç Fransız eğer Lyon şu an liderse bu durumu sağlayan en önemli oyuncu kuşkusuz. Benzema güçlü fiziği ve üst düzey tekniğini hızıyla birleştirerek rakip defansların korkulu rüyası.

Bir diğer oyuncu ise Bastos. Lille’in 25 yaşında ki Brezilyalı oyuncusu hem sol açık hem de forvet oynayabilen komplike bir oyuncu. Ciddi bir sakatlık geçirmez ise 1-2 sene içerisinde daha büyük bir takımda kendisini izleyebiliriz.

Belki de ligin en hareketli ve en hızlı golcüsünü unutursak ayıp etmiş olurduk. Fernando Cavenaghi’den bahsediyoruz. Bordeuax’nun Arjantinli yıldızı ilk yarıda attığı 11 golle gol krallığına koşuyor. Cavenaghi sadece attığı gollerle değil, yaptığı çapraz koşularla rakip defansın dengesini bozabilen bir oyuncu. Cavenaghi bu formu ve mücadelesiyle takımının sezon sonuna kadar en önemli kozu olacak.

Bu isimlerin dışında sürpriz çıkış olarak Bakeri Kone ismini de dile getirebiliriz. Marsilya’nın bu sene yaptığı takviyelerle iş yapacağı belliydi fakat Bakari Kone’nin bu kadar ön plana çıkması beklenen bir şey değildi. Kone, kısa boyuna rağmen müthiş dripling atabilen, defansın arkasına sızabilen bir oyuncu. Takımı en sıkıştığı anlarda arkadaşlarını ateşleyen Fildişi Sahillerinin yıldızı 2.yarıda da takımının en önemli kozlarından olacak.

Fransa Ligue 1’de ilk yarının tartışmasız en beklenmeyen çıkışını Andre Pierre Gignac yaptı. Gol yollarındaki fırsatçılığı ile defansın ön planda olduğu bu ligde rakip teknik direktörlerin özel önlemler almak zorunda kaldığı 23 yaşındaki golcü, eğer bu formunu devam ettirebilirse Fransa Milli Takımına da en kısa zamanda davet edilecektir.

Dikkat çeken futbolcular bölümünde St. Etienne’nin 21 yaşındaki sol açığı genç Dimitri Payet’i unutmamak lazım. Payet soldan yaptığı bindirmelerle rakip sağ beklere zor anlar yaşatabiliyor. Süratinin yanında iyi tekniğiyle gelecek için umut veren oyuncuların başında geliyor Payet.

Le Mans’ın Malili golcüsü Maiga da bu sene çıkış yapan genç isimlerden. Maiga, hava toplarında ve son vuruşlarda etkili bir isim. Le Mans’ın sezon başında yaptığı çıkışını sağlayan oyuncularında başında geliyordu Maiga.

İlk yarının hayal kırıklığı yaratan takımları

Aslında sezonun ilk yarısının hayal kırıklığı yaratan takımı arasında Saint Etienne’i belirtmemizde bir sakınca yoktur diye düşünüyorum. Geçtiğimiz sezon 38 maçta 12 mağlubiyet alan takım bu sezon daha ligin ilk yarısında 12 mağlubiyet alarak taraftarlarını şoka uğrattı diyebiliriz.

İlk yarının hayal kırıklığı yaratan futbolcuları

Büyük umutlar ile Paris St. Germain’e transfer olan Mateja Kezman, Fenerbahçe’den sonra PSG içinde bir hayal kırıklığı yaratan transfer oldu. 13 lig maçında forma şansı bulan Kezman, sadece 1 gol atabildi. Ligin 5. haftasında Nantes maçında daha 7. dakika da kazanılan penaltıyı gole çeviren Kezman, bundan sonra bir daha gol ile karşılaşamadı. Kiralama süresi bittikten sonra Fenerbahçe’ye tekrar geri döneceğe benziyor.

İlk yarının en ilginç olayı

İlk yarının en ilginç olayı diye baktığımızda çok yakın tarihten bir skor ile konuya değinebiliriz. Monaco-Bordeaux maçından söz ediyorum. Bu iki takımın aralarında ki son 8 maça baktığımızda 1,75 gol ortalaması vardı fakat 17 Şubat 2008 de 0-6 ve 21 Aralık 2008 de alınan 3-4 lük skorlar tüm istatistikleri alt üst etti. Ayrıca Monaco’nun evinde ilk 50 dakika da 3-0 öndeyken bir anda 52., 67., 87. ve 89. dakikalarda gelen gollerle 3-4 yenilmesi pek akıl karı değildi. Evet, maçta 7 gol var ama pozisyonlara baktığımızda sadece 3 gol olabilecek bir istatistik ile karşılaşıyor olmamızda başka dikkat çekici bir nokta.

İlk yarının en çirkin olayı

Marsilya taraftarlarının deplasmana giderken vefat etmesi çirkin değil ama üzen bir olay olarak hafızalarımıza kazındı.

Le Havre deplasmanına giden taraftarları taşıyan otobüsün yol kenarında ki korkuluklara çarpması sonrası 2 taraftarın vefatı aslında tüm futbol severleri çok üzmüştü. En azından kulübün ölen taraftarların çocuklarının ölene kadar olan bütün eğitim masraflarını üstleniyor olması ise ayrı bir detay oluşturmuştu.

İkinci yarıda değişim yani çıkış beklediğim takımlar

Ligin ikinci yarısında Caen’den bir çıkış bekliyorum. Geçen sezonda benzer bir karakter yapısı içerisindeydiler hatta düşmeleri garanti diye düşündüğümüz takım ligin ikinci yarısında topladığı puanlar ile düşme potasının 16 puan üstünde bitirmişti ligi. Şuan tehlike hattından sadece 8 puan yukarıdalar ama daha yukarıya çıkacaklardır.

İkinci yarıda düşüş beklediğim takımlar

Özellikle Paris St. Germain’in ilk yarıda çizdiği grafiği devam ettiremeyeceğini düşünüyorum. İkinci yarı da daha ayakları yere basan ve kontrollü bir takım görüntüsü içerisinde olacaklarını ve tahminen yerlerini hemen hemen koruyacak ama daha fazla yukarıya tırmanamayacaklarını düşünüyorum. Şuan kapasitelerinin de üzerinde puan topladılar. İkinci yarının başında da formları devam edebilir ama sonralara doğru düşerler.


Altuğ AKTAŞ - Fotomaç İddaalıyız 26 Aralık 2008

1 yorum:

  1. Hello,
    we will see if Karim Benzema will play in another european since this january or he continues at Lyon
    Regards,

    http://saqueneutral.blogspot.com/
    (a blog about sport in English and Español)

    YanıtlaSil