5.08.2008

Siyah ile Beyaz gibi

İki başkan düşünün.
Birisi kulüp başkanlığını bırakalı uzun yıllar oldu ancak halen efsane olarak anılıyor ve kulübe adının veren semte heykelinin dikilmesi konuşuluyor, diğerinin ise her olayda istifası isteniyor.
Biri Beşiktaş Kulübü'nün eski başkanı diğeri ise halihazırda kulüp başkanı. Biri kulübü 16 yıl yönetti, diğeri henüz 4. yılında. 16 yıl Beşiktaş kulübüne hizmet eden başkanın Eylül ayında kulübe adını veren semte heykeli dikilecek, diğerinin ise muhalefet ve taraftar tarafından istifası isteniyor.Süleyman Seba, Beşiktaş Kulübü'nün yanı sıra Türk futbolunda da unutulmaz izler bırakmış çok saygın bir isim.
Süleyman Seba, tam 16 yıl Beşiktaş Kulübü'nde başkanlık yaptı. Seba, 16 yıla 21 kupa sığdırırken, elde ettiği sportif başarıların yanı sıra, ezeli rakipleri gerek Fenerbahçe gerekse de Galatasaray kulüpleriyle yaşadığı iyi ilişkiler nedeniyle hep saygı duyulan bir isim oldu. Hatta Süleyman Seba'nın bir futbolcu transferi söz konusu olduğunda Galatasaray ve Fenerbahçe başkanlarını arayıp futbolcuyla ilgilenip ilgilenmediklerini sorduğu bile biliniyor.
Seba döneminde Beşiktaş gerek yöneticileri, gerek teknik ekibi ve gerekse futbolcularıyla hep örnek gösterilen bir takım olmuştur. Beşiktaşlı futbolcuların saha içi ve saha dışındaki tutum ve davranışları hep Süleyman Seba tarafından dikkatle takip edilir, futbolcuların saha içinde münakaşaya girmemeleri üzerinde önemle durulurdu. Süleyman Seba, 16 yılda aldığı 21 kupanın yanı sıra Beşiktaş'ın birçok kez haksızlığa uğradığı dönemlerde bilekimeyi incitecek sözler söylemeyerek tüm futbolseverlerin saygısını kazanmayı başarmıştı.
Seba, haksız bir şekilde kaçan şampiyonluğu, "kader ve şerefli ikincilik" diye tanımlıyordu.Ve Demirören zamanı...
Son olarak iki takım kaptanının kampta tekme tokat birbirlerine girmelerinden tutun da Beşiktaş'ın 'kör' futbolcu transfer ettiği iddialarına, geçtiğimiz sezon takımı ligden çekme planlarına kadar birçok olumsuz haber, olumsuz imaj. Sadece bu 3 örnek bile Seba dönemiyle kıyaslandığında çok büyük farklar ortaya koyuyor. Demirören'in başkanlık yaptığı 4 yıl boyunca kazanılan 2 Türkiye Kupası ve Almanya'da elde edilen bir Süper Kupa. Cabası Süleyman Seba'nın 2000 yılında 6 milyon dolarla bıraktığı kulübün borcunun Demirören zamanında 100 milyon dolara ulaşması... Efsane başkan Süleyman Seba ile mevcut başkan Yıldırım Demirören arasındaki farkların özeti sadece bu kadarla da sınırlı değil. İşte 2 başkan arasındaki farklar:

SÜLEYMAN SEBA: 1984-2000 yılları arasında Siyah-beyazlı kulübe kesintisiz başkanlık yapan Seba, kırılması zor bir rekora imza attı. 16 yıl süren başkanlık süresi boyunca Siyah-beyazlı ekibin kazandığı başarılar şöyle: 5 Lig Şampiyonluğu, 4 Türkiye Kupası, 4 Cumhurbaşkanlığı Kupası, 2 Başbakanlık Kupası, 6 TSYD Kupası.Ancak Süleyman Seba'yı efsane başkan yapan özellikler, sadece onun döneminde elde edilen başarılar değil. Süleyman Seba döneminde Siyah-beyazlı ekipte her zaman bir istikrar söz konusuydu.Süleyman Seba döneminde Siyah-beyazlılar ayrıca, maddi açıdan rahat ve tesis zengini bir kulüp haline gelmişti. Efsane başkan, 1999-2000 sezonunda futbol takımının gösterdiği kötü performans sonucu tribün ve muhalefetin tepkisini çekmesi üzerine 2000 yılı Mart ayındaki kongrede aday olmamış ve yerine Serdar Bilgili seçilmişti.

YILDIRIM DEMİRÖREN: 2004 yılında Serdar Bilgili'den başkanlık görevini devralan Yıldırım Demirören, 4 yıldır Siyah-beyazlı kulübün başkanlığını yapıyor ve bu süre zarfında inanılmaz eleştiriler aldı.Yıldırım Demirören'in bu kadar çok eleştirilmesine neden olan gelişmeler şöyle:- Siyah-beyazlı ekipte başkanlık görevine geldikten sonra teknik direktör Mircea Lucescu'yu takımdan gönderen Yıldırım Demirören, söz konusu 4 yılda 4 teknik adamla çalıştı. (Vicente Del Bosque, Rıza Çalımbay, Jean Tigana ve Ertuğrul Sağlam) Ayrıca bu 4 yıl içinde 51 futbolcu transfer edildi. Ertuğrul Sağlam teknik direktörlük görevine devam ederken, transfer edilen 51 futbolcudan 30'u geri gönderildi.- Büyük umutlarla göreve getirdiği, ancak başarısız sonuçlar alan İspanyol teknik adam Vicente Del Bosque'yi takımdan gönderme kararı aldı. Ama bunun Beşiktaş'a faturası ağır oldu. Siyah-beyazlı ekip, avukat masraflarıyla birlikte İspanyol teknik adama, yaklaşan 10 milyon euro tazminat ödedi.- 2004-2007 yılları arasında ilk başkanlık dönemini geçiren ve 2007 yılındaki genel kurulda ikinci kez göreve seçilen Yıldırım Demirören, 2010 yılına kadar görevine devam edeceğini açıklamıştı. Demirören'in 4. yılını yaşadığı başkanlık görevinde beraber çalıştığı yönetici sayısı şu ana kadar 32.- Siyah-beyazlı kulübün sadece Başkan Yıldırım Demirören'e 40 milyon YTL yakın bir borcunun olduğu biliniyor.- UEFA yayın sözleşmesi iki kez uzatıldı ve buradan elde edilecek gelirden 3 milyon doları bulan avans kullanıldı.- Beşiktaş Kulübü'nde yüzde 2.5'u 3 milyon dolardan 3 kez toplamda yüzde 7.5'luk 9 milyon dolarlık halka arza gidildi.- Siyah-beyazlılar yüksek bedellerle futbolcu transfer etmesine ve bu kadar borçlanmaya rağmen istediği başarıları bir türlü elde edemedi. Beşiktaş, Yıldırım Demirören'in başkanlığı döneminde hiç şampiyonluk sevinci yaşayamadı.- Siyah-beyazlılar, Demirören döneminde iki kez Türkiye Kupası'nı kazandı ve bir kez de Süper Kupa'yı elde etti.

Kaynak : sporx.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder