5.03.2009

Fortis Türkiye Kupası saçmalığında Finale az kaldı...


Beşiktaş ve Fenerbahçe, rakiplerini 3-1lik skorlar ile geçti ve finale yaklaştılar.

Öncelikle Fortis Türkiye kupasının statüsünü hazırlayan ve hala ses çıkarmayan bütün yetkilileri tebrik ediyorum.
UEFA'nın yapmış olduğu UEFA kupası statü değişikliğinden sonra daha test bile edilmeden hemen alıp kendi ülkemizde kupamıza monte etmemizin sorunlarını yaşamaya devam ediyoruz.
İlk turu 3-4 Eylül'de oynanan Fortis Kupası'nın ikinci turu 24 Eylül de oynandı ve gruplu tura geçildi.
İlk maçlar 29-30 Ekim de oynanırken, ikinci maçlar 11-12 Kasım da oynandı.
Üçüncü maçlar 6-7 Ocak da oynanırken, dördüncü maçlar 10-11 Ocak da oynandı.
17-18 Ocak'ta da son maçlar oynandı.
Çeyrek Final maçları 27-28 Ocak ve 4-5 Şubat da oynandı.
O kadar muhteşem bir kupa statümüz vardı ki 1 hafta içinde 2 maç yaptıktan sonra diğer maçı 1 ay sonra oynuyordu takımlar.
Yarı Final maçları ise tam bomba bir fikstür ile hazırlanmış.
3-4 Mart'ta oynanan ilk maçların rövanşı 22 Nisan da oynanacak.
Ben futbolcu olsam yaklaşık 1,5 ay sonra rövanşa çıktığımda ilk maçın skorunu unuturum. Acaba futbolcular, taraftarlar rövanş maçlarına nasıl konsantre olabilecekler?
Bu fikstürü yapan yetkililer neye dayanarak bunu yaptılar? Kupa maçları 3 gün arayla oynanırken bir yarı final müsabakasının rövanşı 1,5 ay sonra nasıl olabiliyor? Fransa, Almanya, İngiltere gibi ligler tek maçlı statü ile kupalarını oynatırken acaba bizim yaptığımız bu statü mü doğru?
UEFA Kupası bile yanlışını fark etti ve statüyü değiştir. Acaba bizde hemen yeni statüyü kopyalayacak mıyız?
Yarı Final maçlarının rövanş tarihlerinin bu kadar uzak olmasının nedeni için Avrupa Kupaları tarihleri ve Milli maçların takvimlerinin birbiriyle kesiştiği için diye bir savunmaya geçilebilir ama sorarım; Sivasspor, Fenerbahçe, Beşiktaş, Ankaraspor’un hangisi bu Avrupa Kupaları takviminde kendilerine yer buluyor?
Bu durumda yapılması gereken, Çeyrek Final’de Avrupa Kupasında oynayan takımın elenmesiyle fikstür yeniden düzenlenebilirdi.
Bu düşünce ile bakıldığında rövanş maçları 11 ya da 18 Mart’a çekilebilirdi.
Peki bunu düşünen oldu mu acaba?

Tek sorun tabi ki Yarı Final Rövanş maçları değildi. Çeyrek Final eşleşmeleri bile rezalet denebilecek kadar kötü bir şekilde organize edilmişti. Grup turunda Beşiktaş 1. olurken Antalyaspor aynı grupta ikinci olmuştu ve Çeyrek Final’de de eşleştiler. Aynı şekilde Fenerbahçe de bulunduğu grupta 2. olan Bursaspor ile eşleşmişti.
7 Ocak tarihinde grup turunda karşılaşan Fenerbahçe ve Bursaspor, 28 Ocak ve 5 Şubat’ta da Çeyrek Final maçlarını yaptılar. Yani 1 ay içinde tam 3 kere Fortis Türkiye Kupasında karşılaştılar. Ama Fenerbahçe Yarı Finalde ki rakibi Sivasspor ile 1,5 ayda anca 2 kere karşılaşabilecek.

Fortis Türkiye Kupası statüsü tam bir rezalettir. En kısa sürede bir çeki düzene geçilmelidir. Fortis Türkiye Kupası, Avrupa Kupalarına katılamayan diğer takımlar için bir kapı olmalıdır ve aynı zamanda Anadolu takımlarının taraftar ve yetkilileri sadece televizyonda izleyebildikleri oyuncuları kendi statlarında ağırlayabiliyor olmalı, onlar İstanbul, Sivas, Trabzon’a gitmemeli. Mevcut statüde bu olamamaktadır.

En kısa sürede aksaklıkların giderilmesi gerekmektedir. Yoksa her sene grupta karşılaşan takımlar tekrar karşılaşmaya devam edecektir. Eğer bu statü değişmeyecekse o zaman gruplardan sadece 1. olanlar Yarı Final’e yükselmelidir. Zaten bir nevi şuan ki mevcut statüde de bu olmaktadır. 1. ve 2. ler birbirleriyle tekrar oynamaktadır. Aynen bir Play Off gibi... Aslında bu sayede 2 maçlık fazlalıktan kurtulmuş olunur….

Altuğ AKTAŞ

http://www.globalspor.com/haber/haberdetay.asp?ID=5332

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder